Interpellation 2015/16:554 Vattenfalls ekonomiska status

av Niklas Wykman (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Under år 2015 gjorde Vattenfall nedskrivningar på 36 miljarder kronor. Därtill gjorde Vattenfall en förlust på 20 miljarder kronor för helåret 2015. Att statens största bolag på ett år förlorar tiotals miljarder kronor i värdeminskning och uteblivna utdelningar till sin ägare, svenska folket, är både oroväckande och tecken på bristande politisk ledning. Utebliven utdelning och eroderade gemensamma tillgångar tär på redan ansträngda offentliga finanser. Vi ser nu hur politiska beslut underminerar och berövar svenska folket tillgångar som mer än motsvarar ett helt svenskt försvar – detta i en tid då behovet av att stärka offentliga finanser är stort efter bland annat omfattande utbyggnader av bidrags- och transfereringssystemen.

Fortsätter Vattenfall att tappa i värde och göra negativa resultat finns en stor risk för sänkt kreditvärdighetsbetyg. Den 13 och 25 februari i år lämnade kreditvärderingsinstituten Moodys respektive Standard and Poors (S&P) utvärderingar av bolaget. S&P satte då Vattenfall under bevakning för en eventuell nedgradering.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg om ministern bedömer att Vattenfall är tillräckligt robust för att klara fortsatta nedskrivningar och negativa resultat utan att riskera sänkt kreditvärdighetsbetyg.