Interpellation 2015/16:552 Vildsvin och viltskador

av Johan Hultberg (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Sverige har en stor vildsvinsstam, och stammens utbredning fortsätter. Vildsvinen är ett uppskattat jaktbart vilt, men djuren orsakar också betydande skador, särskilt för jordbruket. Alliansregeringen tog problematiken på stort allvar och genomförde en lång rad reformer i syfte att bland annat underlätta för jakten och för att förbättra samverkan mellan berörda aktörer. Mer behöver dock göras.

Jag har vid upprepade tillfällen ställt frågor till landsbygdsministern om vilka ytterligare åtgärder som regeringen ämnar vidta för att skapa en bättre fungerade förvaltning till gagn för jägare, jordbrukare, markägare och samhället i stort. Jag har bland annat frågat ministern om regeringen är beredd att ta initiativ till en lagändring som möjliggör för jägare att, i en begränsad omfattning, sälja vildsvinskött direkt till konsument med krav på trikinprov men utan krav på att köttet måste ta omvägen genom en vilthanteringsanläggning. Dessvärre är det ett förslag som ministern hittills har avfärdat, och det utan att ministern har presenterat några andra nya konkreta förslag från regeringen. Åtgärder för att förbättra avsättningsmöjligheterna för vildsvinskött,  underlätta jakten och minska de skador som vildsvinen orsakar behövs.

Enligt regeringens egen planering skulle en proposition om vildsvin och viltskador ha lämnats till riksdagen den 22 mars. Propositionen skulle bygga på de förslag som Jaktlagsutredningen presenterade i sitt delbetänkande SOU 2014:54. Någon proposition har dock inte överlämnats till riksdagen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht följande:

  1.  Vad är anledningen till att regeringens planerade proposition om vildsvin och viltskador ännu inte överlämnats till riksdagen, och när avser statsrådet att överlämna propositionen?
  2.  Vilka förslag till åtgärder för att minska skadorna som vildsvinen orsakar avser statsrådet att föreslå?
  3.  Står statsrådet fast vid sin uppfattning att jägare inte ska ges möjlighet att sälja vildsvinskött, i en begränsad omfattning, direkt till konsument?