Interpellation 2015/16:549 Fördjupat militärt samarbete med Finland

av Kerstin Lundgren (C)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

I en debattartikel av försvarsminister Peter Hultqvist i Aftonbladet den 11 april 2016 skriver försvarsministern om ett fördjupat militärt samarbete mellan Sverige och Finland. Den ”svenska linjen” presenteras av försvarsministern som en ”satsning på förhöjd militär förmåga i kombination med fördjupade samarbeten med andra länder och organisationer. Längst går samarbetet med Finland där vi utan förhandsförpliktelser även förbereder för ageranden bortom fredstida förhållanden.”

Artikelns rubrik lyder ”Samarbete med Nato ja, medlemskap nej”. Det är svårt att undgå att tolka det som att försvarsministern ser det fördjupade militära samarbetet med Finland som ett eget alternativ, eller en tredje väg, bortom Natomedlemskap och status quo. Det finns anledning att påminna försvarsministern om att en sådan hållning saknar brett stöd i riksdagen. Regeringens ovilja att diskutera ett Natomedlemskap delas enbart av V och SD.

Under hösten avvisade Finlands president tydligt tanken på delansvar vad gäller försvaret av andra EU-länder, även Baltikum. Förtydliganden har gjorts av den anledningen att Finland inte anser sig befinna sig i en sådan ställning där de kan ge andra militära säkerhetsgarantier.

Samtidigt har den svenska regeringen betonat att Sverige förväntar att andra nordiska länderna inte ska förhålla sig passiva om en katastrof eller ett angrepp skulle drabba Sverige. Vårt land ska kunna både ge och ta emot stöd såväl civilt som militärt.

Jag vill därför fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

  1. Hur förhåller sig försvarsministern och regeringen till det faktum att Finland aviserat att de inte är i en position att kunna ge andra EU-länder militära säkerhetsgarantier?
  2. Hur ser försvarsministern på det faktum att regeringen är den första som saknar en bred samsyn i säkerhetspolitiken?
  3. Vad ser försvarsministern som målbild för samarbetet med Finland? Finns det någon bortre gräns för vad samarbetet skulle kunna bli? Ser försvarsministern till exempel att Finland och Sverige på sikt ska bilda ett försvarsförbund och föra gemensam utrikespolitik?
  4. Anser försvarsministern att ett fördjupat militärt samarbete med Finland skulle kunna ersätta fördelarna, inklusive säkerhetsgarantierna, med ett Natomedlemskap?