Interpellation 2015/16:536 Vikten av svensk flygmotorkompetens

av Allan Widman (L)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

I proposition 2014/15:109 Försvarspolitisk inriktning – Sveriges försvar 2016–2020 s. 100 gör regeringen följande bedömning: Stridsflyg- och undervattensförmågan är tydliga exempel på områden av väsentlig betydelse för Sveriges försvar. Även inom andra områden kan det finnas delar av system som kan betraktas som väsentliga säkerhetsintressen. Detta kräver dock särskild prövning i varje enskilt fall.

Med denna utgångspunkt gör regeringen även klart att dessa väsentliga säkerhetsintressen kan föranleda riktade upphandlingar till kompetensbärande svensk försvarsindustri.

Sedan mer än ett år tillbaka pågår en dragkamp om hur och av vem produktstödet, inklusive underhållet av motorn i nya JAS 39 Gripen E, ska skötas. Trots upprepade löften från Försvarets materielverk (FMV) till försvarsutskottet har någon överenskommelse inte kommit till stånd. Vilka konsekvenser detta redan fått, eller kan komma att få, för det samlade stridsflygprojektets tidsplan är ännu okänt.

FMV har förvisso uttalat i skriftligt svar till försvarsutskottet att målet är att det i Sverige lokaliserade företaget GKN Aerospace (tidigare Volvo Aero Corporation) ska ha samma rådighet över motorunderhållet, inklusive motorproduktstödet, som företaget i dag har över motorn i JAS Gripen A/B och C/D.

Motorn i ett modernt stridsflygplan motsvarar nära hälften av den totala livscykelskostnaden. I fråga om JAS 39 Gripen E motsvarar det ungefär ett års försvarsanslag. När man talar om stridsflygsförmåga torde denna därför, i minst lika hög grad som någon annan del eller komponent, konstitueras av just motorn och produktstödet till denna.

För en svensk lösning av den totala produktstödsfrågan talar såväl tillgängligheten till vårt framtida stridsflyg som kostnadsaspekten samt regionala och arbetsmarknadspolitiska skäl. I Västra Götaland handlar detta om hundratals arbetstillfällen. Vidare säkras stridsflygsförmågan utifrån ett motorperspektiv, då en sådan lösning samlar produktstödet för alla tre generationerna av Gripen på ett och samma ställe.

Jag vill därför fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Vilka åtgärder är regeringen beredd att vidta för att tydliggöra att även produktstödet av motorn i JAS 39 Gripen E är ett väsentligt säkerhetsintresse? 

Inom ramen för den bedömning regeringen gjort om stridsflygsförmågan som ett väsentligt säkerhetsintresse, vilka åtgärder är regeringen beredd att vidta för att upphandlingen av produktstödet, inklusive underhållet också av den nya flygmotorn, ska riktas mot i Sverige verksam försvarsindustri?