Interpellation 2015/16:53 Transporternas inverkan på klimatet

av Rickard Nordin (C)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

En del i transportpolitikens roll är att säkerställa att människor ska kunna arbeta, bo och resa i hela landet. Dessutom ska transportpolitiken bidra till goda förutsättningar för ett konkurrenskraftigt Sverige med goda förutsättningar för transport av gods. Om detta är vi troligen överens med regeringen. I Centerpartiet tror vi dock på att en ökad mobilitet går att förena med en minskad klimatpåverkan – precis som det faktum att ekonomisk tillväxt går att förena med minskad klimatpåverkan.

För att minska transportsektorns påverkan på klimatet måste konkreta åtgärder komma på plats. I Europaparlamentets och rådets direktiv om utbyggnad av infrastrukturen för alternativa bränslen framgår det att medlemsländerna ska återkomma med konkreta handlingsplaner för hur direktivet ska implementeras. Själva syftet är att främja en ökad andel förnybara bränslen i fordonssektorn samt införa ett slags strategi för utbyggnaden av laddinfrastruktur.

För Centerpartiet är målet om en fossiloberoende fordonsflotta till 2030 prioriterat. Regeringens tempo i arbetet är oroväckande lågt.

 

Mot denna bakgrund undrar jag därför vad statsrådet Anna Johanssons konkreta handlingsplan är för hur Sverige ska implementera direktivet om utbyggnad av infrastrukturen för alternativa bränslen.