Interpellation 2015/16:517 Oljepåslaget på Tjörn

av Johan Hultberg (M)

till Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)

 

Den 15 september 2011 drabbades Tjörn av ett allvarligt oljepåslag efter en kollision mellan ett maltesiskt fraktfartyg och ett belgiskt fiskefartyg utanför Jyllands nordvästkust. Sedan påslaget har totalt 623 ton oljeavfall omhändertagits av Tjörns kommun och därtill har ytterligare 644 kubikmeter oljeavfall tagits upp av Kustbevakningen och dessutom 8 ton på Orust.

Hanteringen av oljepåslaget har blottat många brister. Inte minst har det framkommit att roll- och ansvarsfördelning mellan berörda aktörer varit otydlig. I den utvärderingsrapport som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Havs- och Vattenmyndigheten (HaV) utarbetat lyfts särskilt fram att det inte var klart vad Tjörns kommun kunde förvänta sig av MSB, HaV och Naturvårdsverket samt också i viss mån av länsstyrelsen. Detta är mycket olyckligt. När en allvarlig händelse, så som ett oljepåslag, inträffar måste ansvarsfördelningen vara tydlig och det måste vara klart vad respektive aktör har för roll och uppgifter. 

Ansvaret för oljesanering av stränder är i dag inte reglerad i någon författning. Enligt nämnda utvärderingsrapport är det dock klart enligt miljölagstiftningen att ansvaret för att vidta avhjälpande insatser åvilar verksamhetsutövaren. I samband med ett oljepåslag så är det i normalfallet det rederi som är ansvarigt för oljepåslaget som är att betrakta som verksamhetsutövaren. Det kan dock ta tid att juridiskt klargöra ansvarsförhållandet om det över huvud taget är möjligt. Saneringsarbetet kan av miljöhänsyn självfallet inte invänta långdragna juridiska processer om ansvarsförhållandena. Därför har praxis blivit att kommunen tar ansvar för saneringen trots att lagstiftningen alltså säger något annat. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga klimat- och miljöminister Åsa Romson:

  1. Avser klimat- och miljöministern att se över miljöbalken för att förtydliga ansvaret för oljesanering av stränder?
  2. Avser klimat- och miljöministern att se över och förtydliga de statliga myndigheternas ansvar och roller vid händelser likt oljepåslaget på Tjörn 2011?