Interpellation 2015/16:432 Elprisområden

av Boriana Åberg (M)

till Statsrådet Ibrahim Baylan (S)

 

I januari ställde jag en skriftlig fråga till energiministern om vad han avser att göra för att jämna ut elpriserna mellan landets olika elprisområden. I svaret, som jag tackar för, skriver han bland annat att han övervakar utvecklingen för att kunna agera om så bedöms nödvändigt. Energiministern säger även att han inväntar färdigställandet av Sydvästlänken innan han vill göra en utvärdering av elprisområdenas effekter. 

Med tanke på Socialdemokraternas beslut att fasa ut den för Sverige viktiga kärnkraften blir det extra intressant när energiministern säger att ”indelningen i elområden innebär att det blir tydligt var i Sverige det finns ett överskott respektive underskott på el”. Kärnkraften står för ungefär hälften av den el som behövs i landet. Läggs den ned blir det väldigt enkelt att peka ut var i landet det finns ett elunderskott, eftersom det kommer att vara området mellan Smygehuk och Treriksröset. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet:

 

Anser statsrådet att det är rimligt att skåningar betalar mer för elen än vad norrlänningar gör så länge Sydvästlänken inte är färdigbyggd? 

Anser statsrådet att det inte går att förutse var elbrist kommer att uppstå, med tanke på var i landet elen produceras och hur infrastrukturen ser ut, utan en indelning i elprisområden?