Interpellation 2015/16:43 Bensinskatten och vikten av vallöften

av Erik Andersson (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Magdalena Andersson var inför valet väldigt tydlig med att alla i Sverige som är beroende av bilen inte kunde förvänta sig någon skattehöjning. Tre veckor innan vi gick till val, uttalade Magdalena Andersson till Expressen att : "Det är jättedyrt att tanka bensin som det är, vi ser inget behov av att höja bensinskatten.".

Vi i Alliansen vet mycket väl hur kompromisser går till, men vi vet också hur förhandling inför ett regeringssamarbete ser ut. Därför samarbetade allianspartierna inför valet 2014, för att kunna ställa sig bakom ett gemensamt valmanifest. Vår nya regeringskoalition arbetar enligt en annan modell, där ett vallöfte bara är ett inriktningsmål inför kommande förhandlingar med på förhand okända deltagare. Jag anser att det är högst beklagligt och riskerar att spä på en bild av att en politikers ord inte går att lita på.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson hur finansministern ser på vallöften, såsom det löfte hon lämnade när det gäller bensinskatten.

 

Har finansministern gjort ställningstagandet att vallöftet om bensinskatten och/eller andra vallöften är förhandlingsbara? Eller ska vallöften, såsom löftet om bensinskatten, betraktas som just löften?