Interpellation 2015/16:415 Framtidens cancervård och Försäkringskassan

av Lotta Finstorp (M)

till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

 

Det är mycket glädjande att forskningen har gått framåt så otroligt fort inom cancerområdet i Sverige i dag. Detta har i sin tur lett till att många av de personer som lever med en cancerdiagnos i dag kan, likt personer med sjukdomarna ms och diabetes, definieras som ”kroniskt sjuka” snarare än ”akut sjuka”. Detta gäller framför allt inom blodcancerområdet, där ett flertal cancersjukdomar som till exempel kronisk lymfatisk leukemi (KLL), kronisk myeloisk leukemi (KML), polycytemia vera (PV) och essentiell trombocytos (ET) går att leva ett mer eller mindre fullgott liv med.

Den snabba utvecklingen har följaktligen lett till nya behov inom vården. Kroniskt cancersjuka måste nämligen få kontinuerlig behandling för att hålla sin sjukdom i schack. Vid dessa tillfällen måste den cancerdrabbade ofta stanna hemma och blir tvungen att ta ut semesterdagar några dagar i månaden, alternativt gå ned i arbetstid, eftersom Försäkringskassan nekar en ”flexibel” sjukpenning. Mot bakgrund av att vi sedan många år tillbaka har funktionen förebyggande sjukpenning är detta i mitt tycke djupt olyckligt. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialförsäkringsminister Annika Strandhäll:

 

– Vad avser ministern att göra för att underlätta för nämnda grupper så att de kan fortsätta arbeta full tid men samtidigt kunna få den behandling de förtjänar?

– Avser ministern att se över direktiven till Försäkringskassan för alla med kroniska sjukdomar som vid vissa specifika tillfällen behöver få behandling?