Interpellation 2015/16:402 Möjligheten för Försvarsmakten att rekrytera personal från hela landet

av Lena Asplund (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

En av de stora utmaningar som det svenska försvaret står inför gäller Försvarsmaktens förmåga att rekrytera och behålla personal. Totalförsvarets rekryteringsmyndighet är den myndighet som praktiskt ansvarar för rekrytering av soldater till bland annat Försvarsmaktens grundutbildning (GMU). Trots att Försvarsmakten har en stor närvaro i norra Sverige finns där inget fast rekryteringskontor, utan man ska i stället använda sig av ett mobilt rekryteringskontor som kan använda de testanläggningar och andra lokaler som finns på F 21 i Luleå. Denna möjlighet används dock mycket sällan, vilket försvårar rekryteringen.

I januari i år ställde jag därför en skriftlig fråga till försvarsminister Peter Hultqvist angående att Försvarsmakten i så låg utsträckning använder sig av det mobila rekryteringskontoret i Luleå. Dessvärre gav försvarsministern i sitt svar inga besked om hur situationen skulle kunna förbättras.

Situationen som den ser ut i dag, där de som vill genomgå utbildning måste resa ned till Stockholm, är inte tillfredsställande. Inte minst hemvärnet, som också de har ett stort rekryteringsbehov, drabbas särskilt när rekryteringskontoren är lokaliserade till ett fåtal platser i södra Sverige.

För att klara de mål om ett förstärkt försvar som Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och regeringen kommit överens om måste Försvarsmakten ha en fungerande rekrytering i hela landet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Vilka åtgärder avser försvarsministern att vidta för att öka Försvarsmaktens möjligheter att rekrytera personal från hela landet?

Anser försvarsministern att Försvarsmaktens rekryteringsmyndighet behöver tydligare direktiv för att öka utnyttjandet av myndighetens mobila rekryteringskontor i Luleå?