Interpellation 2015/16:37 Utvecklingen av privat sjukförsäkring

av Lotta Finstorp (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Sveriges Radio har nyligen rapporterat att allt fler tecknar egna sjukvårdsförsäkringar. Ökningen är markant, och under de senaste fem åren har antalet personer med en privat eller arbetsgivarbetald sjukvårdsförsäkring ökat med 50 procent. Nya siffror från försäkringsbranschen visar att mer än 10 procent av den arbetsföra befolkningen har en sådan försäkring, och ökningen sker ständigt.

Snabbare tillgång till vård är den primära anledningen till att försäkringar tecknas. Tidigare var dessa försäkringar främst en förmån för företagsledningar, men i dag erbjuder många företag och fackförbund försäkringar till sina anställda. Även kommuner och branscher som tidigare inte gav sina anställda denna förmån men numera gör det växer i antal.

Utvecklingen är inte förvånande. Att i stället för flera månaders väntan på landstingsdriven specialistvård kunna få hjälp inom några dagar ger incitament för försäkringar för individen, för arbetsgivaren och för samhällsekonomin. 

Mina frågor till ansvarigt statsråd är:

 

– Hur ser statsrådet på detta fenomen i Välfärdssverige?

– Är detta en utveckling som statsrådet och den socialdemokratiska regeringen strävar efter?

– Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta för att befolkningen i Sverige, ett land med världens högsta skatter, ska få större förtroende för offentligt finansierad hälso- och sjukvård?