Interpellation 2015/16:316 Insatser för ökad integration på arbetsmarknaden

av Katarina Brännström (M)

till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

 

Sverige står inför stora integrationsutmaningar. Finanspolitiska rådet menar att det är den största utmaningen som Sverige mött på många år och vill att regeringen omgående tillsätter en expertkommission som får i uppgift att ta fram förslag till åtgärder för att främja integrationen på arbetsmarknaden. Rådet menar bland annat att det behövs fler enkla jobb och nämner RUT- och ROT-sektorn som exempel på var dessa jobb skulle kunna växa fram.

Samtidigt verkar det råda en splittring inom regeringen när det gäller just enkla jobb, det vill säga jobb som inte kräver högre utbildning. I riksdagens partiledardebatt den 13 januari nämnde vice statsminister Åsa Romson att man inte ska vara rädd för möjligheten att stimulera till fler enkla jobb. Statsministern antydde i stället att antalet enkla jobb växer och att man i stället borde satsa på jobb för de människor som har en relativt hög utbildning.

Med anledning av ovanstående är mina frågor till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson:

  1. Hur ser arbetsmarknadsministern på Finanspolitiska rådets förslag om att tillsätta en expertkommission som får i uppdrag att ta fram förslag för att främja integrationen på arbetsmarknaden?
  2. Är det ministerns och regeringens uppfattning att det behövs fler enkla jobb på svensk arbetsmarknad?