Interpellation 2015/16:313 Ineffektiva arbetsmarknadsutbildningar

av Christian Holm Barenfeld (M)

till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

 

Arbetsmarknadsutbildningarna är dyra och leder inte till att fler kommer i jobb. År 2014  köpte Arbetsförmedlingen arbetsmarknadsutbildningar för 1,8 miljarder kronor. Enligt myndighetens egna utvärderingar har åtgärden i dag ingen som helst effekt på möjligheten att faktiskt få ett jobb. Samtidigt väljer regeringen att inte omfördela medel från den ineffektiva åtgärden. Man hänvisar i stället till att Arbetsförmedlingen inlett ett förändringsarbete.

I ett svar på en skriftlig fråga ställd av Elisabeth Svantesson skriver arbetsmarknadsministern den 22 december att det är Arbetsförmedlingen som är bäst lämpad att fördela medel till de insatser som bedöms vara mest effektiva och ändamålsenliga för den enskilde arbetssökanden. Dagen innan fick Arbetsförmedlingen kritik av Riksrevisionen för att utbildningarna inte är anpassade till de olika regionala och lokala behov som finns. Enligt Riksrevisionen är upp till en tredjedel av utbildningarna i vissa län upphandlade för yrkesområden där det inte finns någon efterfrågan på arbetsmarknaden.

Regeringen har tidigare aviserat att alla politiska beslut ska fattas mot bakgrund av om de leder till fler jobb eller inte. Arbetsmarknadsutbildningarna leder inte till jobb och ändå fortsätter regeringen att satsa på åtgärden.

Med anledning av ovanstående är min fråga till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson:

Är det arbetsmarknadsministerns bedömning att arbetsmarknadsutbildningarna leder till att fler kommer i jobb?