Interpellation 2015/16:311 Förändringar inom Livsmedelsverket

av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

 

Regeringen valde i början av december att entlediga generaldirektören för Livsmedelsverket. Regeringens motiv för detta är oklara, men i medierna rapporteras såväl om åsiktsskillnader avseende hur verksamheten ska bedrivas som om interna strider.

Om förändringen skulle bero på åsiktsskillnader är det angeläget för riksdagen att få veta om det betyder att Livsmedelsverkets uppdrag, inriktning eller arbetssätt nu ska ändras.

Oavsett regeringens motiv framstår processen som märklig. Framför allt är det anmärkningsvärt att regeringen valt att inte låta den ställföreträdande generaldirektören - som har till uppgift just att kunna träda in i sådana här lägen - att gå in, utan i stället gjort en extern rekrytering från Forum Syd. Det vore angeläget att riksdagen får en redogörelse för varför regeringen valt att göra på det viset.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

  1.  Varför har regeringen valt att plocka in en tillförordnad generaldirektör utifrån, i stället för att använda den ställföreträdande generaldirektör som fanns på plats och som är tänkt att gå in just i en sådan här situation?
  1.  Innebär regeringens agerande i den här processen att statsrådet och regeringen förväntar sig att se förändringar i hur Livsmedelsverket arbetar och i så fall på vilket sätt?
  1.  Har statsrådet och regeringen på något sätt - till exempel i skriftlig eller muntlig instruktion - ändrat myndighetens uppdrag, inriktning, eller arbetssätt och i så fall på vilket sätt?