Interpellation 2015/16:294 Nordiskt samarbete och id-kontroller

av Hans Wallmark (M)

till Statsrådet Kristina Persson (S)

 

Det finns en stor oro i Öresundsregionen över hur de nya tillfälliga id-kontrollerna och transportöransvaret ska fungera i praktiken. Pendlare ser framför sig hur den dagliga resan över sundet som tidigare tog 20-30 minuter i vardera riktningen kan blir en timme lång eller mer enkel resa. Det skapar frustration och oro. Från olika aktörer i området varnas för att detta kan gå ut över både ekonomisk tillväxt som företags vilja att etablera sig. De dagliga pendlarna är den grupp som drabbas hårdast men även resten av regionen kommer att tvingas se hur kommunikationerna blir sämre och de naturliga rörelserna över Öresund begränsas.

En viktig del av det nordiska samarbetet har varit att underlätta integrationen och därför har arbetet mot alla former av gränshinder varit prioriterat av tidigare regeringar. Med de nya reglerna på plats kommer många i Öresundsregionen att uppfatta att deras vardagsvillkor kraftigt försämrats och att nya hinder försvårar pendlandet och det dagliga resandet.

Från oppositionens håll har regeringen uppmanats vidta åtgärder som mildrar de negativa konsekvenserna av de tillfälliga id-kontrollerna. Inte minst är detta viktigt i ljuset av den rörlighet och passfrihet vi i Norden ofta med stolthet framhäver som något mycket positivt.

Åtstramningarna får konsekvenser och måste hanteras med fortsatt sikte på att gränshinder ska tas bort och det nordiska samarbetet fördjupas. Risken finns att det svenska agerandet under den nuvarande S-MP-regeringen där en inledande saktfärdighet följts av ryckighet ifråga om att hantera flyktingströmmarna mot Sverige får konsekvenser för relationerna med våra viktigaste grannländer.

Mina frågor till Kristina Persson som Nordisk samarbetsminister är:

Har det i regeringen och på statsrådsberedningen gjorts någon särskild analys av hur de nya tillfälliga id-reglerna och transportöransvaret slår mot det nordiska samarbetet i allmänhet och mot Öresundsintegrationen i synnerhet?

Har ministern på förhand haft kontakter med sina nordiska samarbetskolleger i allmänhet och den danska samarbetsministern i synnerhet inför det svenska beslutet om att införa ID-kontroller?

Hur kommer ministern i övrigt att arbeta mot gränshinder som ett prioriterat område för nordiskt samarbete i ljuset av det som nu sker i Öresundsregionen?