Interpellation 2015/16:29 Vitryssland

av Christian Holm Barenfeld (M)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Vi närmar oss nu ett sedvanligt så kallat presidentval i Europas sista diktatur, Vitryssland. Den senaste tiden har vi kunnat se ett traditionellt mönster av frisläppande av politiska fångar inför valet och andra kosmetiska förbättringar som brukar äga rum innan internationella observatörer anländer till landet. Fortsatt kvarstår kraftiga inskränkningar i demokratiska fri- och rättigheter, medierna är starkt begränsade och censurerade, mänskliga rättigheter åsidosätts dagligen och mycket annat saknas för att landet skulle kunna kallas en demokrati.

Sedan det brutala våldet mot folket som samlats för att manifestera mot det omfattande valfusket valnatten 2010 samt på grund av det fortsatta förtrycket av de oppositionella i landet har EU, med starkt och drivande stöd av Sverige, infört omfattande, effektfulla och för regimen kännbara sanktioner mot Vitryssland. Sveriges roll och inflytande i dessa frågor, oftast i samarbete med Polen, ska inte underskattas.

Nu finns tendenser och klara strömningar som vill luckra upp sanktionerna och driva en mindre kraftfull politik mot regimen i Vitryssland. Medlingsrollen för den vitryske presidenten i kölvattnet av den ryska invasionen av Ukraina och annekteringen av Krim kan tänkas vara en av anledningarna till detta. Oavsett har inga substantiella förbättringar kunnat ses gällande reformer på det demokratiska området i Vitryssland. Det finns alls inga rimliga anledningar att luckra upp sanktioner och visa en mer välkomnande attityd från EU:s sida.

Mina frågor till utrikesminister Margot Wallström är med anledning av ovanstående:

 

Är det utrikesministern och den svenska regeringens ståndpunkt även i fortsättningen att EU:s sanktioner, och policyn kring dessa, ska ligga fast, inkluderat att de snabbt kan utökas och kompletteras vid fortsatt förtryck och övergrepp på demokratiska principer från den vitryska regimens sida?

Kommer utrikesministern och den svenska regeringen även i fortsättningen att på ett tydligt och kraftfullt sätt vara pådrivande i frågan om sanktioner tills verkliga demokratiska reformer antas och genomförs i Vitryssland?