Interpellation 2015/16:280 Livsmedelsverkets framtida arbete och inriktning

av Åsa Coenraads (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Den 10 december fick jag, via medierna, kännedom om att regeringen har omplacerat generaldirektören för Livsmedelsverket. Via regeringens hemsida fick jag även reda på att generalsekreteraren för Forum Syd tilldelats uppdraget som tillförordnad generaldirektör för Livsmedelsverket. Detta trots att en ställföreträdande generaldirektör, som enligt gängse praxis ska bli tillförordnad generaldirektör till dess att en ny ordinarie generaldirektör har utsetts, redan finns hos myndigheten.

Jag har som ledamot av Livsmedelsverkets insynsråd inte fått besked om att regeringen haft för avsikt att byta myndighetens generaldirektör. Inte heller har jag uppfattat att regeringen har haft för avsikt att ändra myndighetens inriktning, utan snarare fått intrycket av att det funnits ett brett stöd för den hos både tidigare och nuvarande regering. Bytet av generaldirektör har genomförts hastigt och oväntat. Processen framstår därför som märklig och behöver förklaras närmare, särskilt eftersom regeringen frångår gängse praxis för tillsättande av generaldirektörer.

Det är uppenbart att man inom samarbetsregeringen haft olika ingångsvärden i många frågor. Det är tydligt i regeringens arbete i flera olika processer som riksdagen har insyn i. Risken med en koalitionsregering i vilken de ingående partierna inte kommer överens, är att en kultur av politiskt köpslående får fotfäste. Det skulle i värsta fall kunna leda till att utnämnandet av generaldirektörer baseras på annat än goda meriter. Om tillsättningen av generaldirektörer politiseras har regeringen slagit in på fel väg. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

  1. Vad är statsrådets och regeringens skäl för att så hastigt byta ut Livsmedelsverkets generaldirektör?
  2. Varför har en tillförordnad generaldirektör utifrån tillsatts, i stället för att tillförordna den ställföreträdande generaldirektör som redan finns på plats, till dess att en ordinarie generaldirektör kunnat tillsättas?
  3. Vilken syn har statsrådet och regeringen på Livsmedelsverkets framtida arbete och inriktning?