Interpellation 2015/16:277 Minskade konkurrenshinder på kollektivtrafikmarknaden

av Erik Ottoson (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

En fungerande marknad för kollektivtrafik är en viktig del i att uppnå de miljöpolitiska målen och skapa förutsättningar för fler att välja andra färdsätt än bilen. En viktig del i arbetet för att uppnå detta är att det ska vara enkelt att hitta rätt biljett och att de olika utförarnas priser är enkla att jämföra, gärna i samband med att man köper sin biljett. Ett arbete för att uppnå detta har genomförts inom ramen för branschföretaget X2AB som nu gått upp i Samtrafiken som förvaltar och utvecklar systemet.

Ett hinder för att detta branschgemensamma system ska få avsedd effekt är att det inte är tillräckligt välkänt. Konkurrensen på marknaden är inte så påtaglig att alla aktörer vinner på en gemensam lösning utan de som har en starkare marknadsställning kan fortfarande dra fördel av att ha sina egna boknings- och betalsystem. Detta skapar snedvriden konkurrens och svårigheter för nya aktörer att nå fram till kund med sitt erbjudande i de kanaler där man som resenär oftast letar.

Regeringen har flera verktyg till sitt förfogande som de kan använda för att förbättra situationen. En möjlighet för regeringen är att meddela i ägardirektiven till det statliga företaget SJ att de ska agera för att övergå till en konkurrensneutral boknings- och betallösning där hela branschen har möjlighet att delta på likvärdiga villkor. En annan möjlighet för regeringen är att lägga fram förslag i riksdagen som innebär att man kompletterar den nya kollektivtrafiklagen i syfte att även boknings- och betalsystem ska kunna tillgås på samma konkurrensneutrala sätt som infrastruktur. Alliansregeringens infrastrukturminister Catharina Elmsäter Svärdh (M) var under sin tid på posten tydlig gentemot branschen och skickade signaler som innebar att om branschen inte löser detta problem själva kommer regeringen att behöva agera. Denna signal var en av de huvudsakliga anledningarna till att arbetet med en gemensam och konkurrensneutral plattform för bokningar och betalningar inleddes. Även denna möjlighet att skicka tydliga signaler till kollektivtrafikbranschen står regeringen och statsrådet till buds.

Mot bakgrund av bland annat ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

  1. Vad avser statsrådet att göra för att det ska bli enklare för kollektivtrafikresenärer att välja mellan olika utförare på marknaden, exempelvis genom det konkurrensneutrala system som Samtrafiken i dag förvaltar?
  2. Vilka av de verktyg som står regeringen till buds kommer statsrådet att använda sig av i syfte att driva fram en situation där det är enkelt för resenären att välja mellan olika kollektivtrafikutövare utan att behöva använda olika boknings- och betalsystem?