Interpellation 2015/16:270 Flygets gröna omställning

av Edward Riedl (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Det svenska inrikesflyget står i dag för 1 procent av de totala koldioxidutsläppen i vårt land samtidigt som övriga transportsektorn står för 38 procent. Om Sverige ska kunna nå uppsatta mål att som land minska sina koldioxidutsläpp står det klart att hela transportsektorn står inför en fortsatt grön omställning. Sverige har sedan 1990 minskat utsläppen av växthusgaser med nästan 20 procent samtidigt som bnp ökat med omkring 50 procent. Det återstår mycket att göra, men vi har visat att det går att kombinera ekonomisk tillväxt med ett ansvarstagande för klimat och miljö.

Statsrådet Anna Johansson har betonat att regeringen vill se en utveckling av flyget, inte minst mot fler internationella destinationer. Man hänvisar till att det skulle ge globala företag en bättre tillgänglighet till Sverige och skapa förutsättningar för ökad export. Samtidigt utreder regeringen nu att införa en flygskatt som både skulle ha negativ inverkan på detta mål samtidigt som minskade ekonomiska marginaler även skulle kunna minska de utsläppsreducerande åtgärder branschen redan gör.

I ett stort, relativt glesbefolkat land som Sverige saknas rimliga alternativ till flyget på många håll. Flyget binder samman Sverige och bidrar till fler jobb och tillväxt.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

Vilka åtgärder har statsrådet vidtagit som främjar flygets gröna omställning och samtidigt säkrar goda kommunikationer i hela landet?