Interpellation 2015/16:27 Sjunkande intäkter från arbetsgivaravgifterna

av Fredrik Schulte (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Enligt tabell 7.13 på s. 373 i budgetpropositionen kommer statens intäkter från arbetsgivaravgifterna att minska under kommande år i förhållande till vårpropositionens prognoser. Samtidigt reviderar regeringen upp prognoserna för tillväxten och sysselsättningen. Frågan är hur detta går ihop. Sammantaget rör det sig om dryga 4 miljarder under budgetperioden.

Regeringens främsta finansieringskälla till de reformer man presenterat i vår- och budgetpropositionerna är höjningen av arbetsgivaravgifterna för ungdomar. I full effekt beräknas förändringen inbringa nästan 19 miljarder kronor i ökade skatteintäkter. Eftersom regeringen vägrar att ta hänsyn till sina reformers beteendeförändringar är det dock sannolikt att intäktskalkylerna överdrivs. Ju fler ungdomar som förlorar jobbet till följd av regelförändringen, desto mindre kommer skattehöjningen att inbringa. Frågan är helt enkelt om regeringen överdrivit hur mycket pengar höjningen av ungdomsarbetsgivaravgifterna kommer att ge. Prognosförändringen ger en antydan om detta.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansministern:

 

  1. Hur förklarar finansministern att intäkterna från arbetsgivaravgifterna minskar i förhållande till tidigare prognoser samtidigt som tillväxten och sysselsättningen spås öka? 
  2. Har finansministern korrekt redovisat intäkterna från sin höjning av arbetsgivaravgiften för unga?