Interpellation 2015/16:257 Flyktingkrisens inverkan på socialtjänsten

av Sofia Fölster (M)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Flyktingkrisens inverkan på Sverige är redan påtaglig. Socialtjänsten, vården och kommunerna är under stor press. Vi befinner oss i ett extraordinärt läge. Migrationsverkets prognoser visar på att mellan 140 000 och 190 000 asylsökande beräknas komma till Sverige.

I år har ca 27 000 ensamkommande flyktingbarn kommit till Sverige. I flera kommuner arbetar nu socialtjänsten dygnet runt för att hitta familjehem och jourhem. Många kommuner klarar inte av att hantera situationen inom befintliga strukturer och regler. Flera kommuner har på grund av detta redan lex Sarah-anmält sig själva. Läget är således allvarligt på flera håll i landet.

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har nyligen föreslagit ett 47-punktsprogram med olika åtgärder för underlätta för kommuner och socialtjänst i deras hantering av flyktingkrisen. SKL har exempelvis föreslagit en förenklad handläggning vid placering av barn i familjehem, lättnader av kraven på utbildning av nya familjehem och undantag från den bortre tidsgränsen vid utredningar.

Under den senaste veckan har vi fått läsa om flyktingar som blivit tvungna att sova på gatan. Vi har även fått höra om de alarmerande förhållandena på Malmömässan. Nu krävs att regeringen agerar omgående.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér: