Interpellation 2015/16:251 Inställd samverkansövning

av Daniel Bäckström (C)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Helena Lindberg, generaldirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), meddelade den 3 december att samverkansövningen SAMÖ 2016, som skulle ha genomförts i november 2016, ställs in.

Myndighetens beslut att ställa in övningen, och inte skjuta fram den i tid, grundar sig i det ansträngda läge som MSB bedömer att samhället och de aktuella aktörerna befinner sig i med anledning av flyktingsituationen.

Den nationella samverkansövningen SAMÖ 2016 skulle ha involverat ett hundratal aktörer på alla nivåer i samhället, däribland 55 kommuner i Västra Götalands, Värmlands och Hallands län. Planeringsarbetet har pågått i närmare ett år under ledning av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Länsstyrelsen i Västra Götalands län. MSB har gett i uppdrag till projektgruppen för SAMÖ 2016 att utreda hur erfarenheter och resultat från planeringsprocessen bäst kan tas om hand.

Centerpartiet menar att det är viktigt att Sverige klarar att hantera flyktingsituationen och drar lärdomar av den samtidigt som vi måste fortsätta mäkta med att genomföra övningar och utveckla samhällets krisberedskapsförmåga. Det kan ske både genom nationella samverkansövningar och genom mindre övningar lokalt och regionalt.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att de lärdomar från det arbete som nu sker i och med flyktingsituationen tas om hand på bästa sätt?

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att MSB och berörda aktörer får möjlighet att fortsatt också utveckla samhällets krisberedskapsförmåga?