Interpellation 2015/16:239 Nyanlända och arbetsmarknaden

av Sofia Fölster (M)

till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

 

Under 2015 beräknas ca 160 000 personer söka asyl i Sverige. Detta ställer höga krav på vår förmåga att integrera nyanlända i det svenska samhället. Särskilt är det viktigt att nyanlända snabbt kommer in på arbetsmarknaden.

I dag är det framför allt nyanlända och unga som står långt från arbetsmarknaden. Moderaterna vill motverka detta nya utanförskap och har därför presenterat ett antal reformförslag. Exempelvis har vi föreslagit att en ny anställningsform införs i lagen om anställningsskydd: förstajobbetanställning. Detta skulle vara en tidsbegränsad anställning, upp till 18 månader, som innehåller en utbildningsdel så att fler arbetsgivare ska våga anställa även dem utan lång meritlista. Dessutom har vi föreslagit ett förstajobbetavdrag för att stärka drivkraften för människor att gå från utanförskap till arbete.

För att vi ska lyckas med integrationen behöver matchningen mellan arbetsgivare och arbetssökande bli betydligt bättre. Detta är särskilt viktigt för den som kommer till Sverige utan språkkunskaper eller kontaktnät. Enligt siffror från Arbetsförmedlingen som Sveriges Radio presenterade i Ekonomiekot den 19 november har endast 5 procent av de nyanlända som deltagit i Arbetsförmedlingens etableringsprogram efter avslutad utbildning fått arbete utan någon stödåtgärd. Arbetsförmedlingen behöver bli betydligt mer effektiv i sin matchning om fler nyanlända ska få jobb.

Trots det akuta läget försvårar regeringen integrationen i sin egen budget. Regeringen har valt att göra det dyrare att anställa både unga och äldre genom höjda arbetsgivaravgifter. Regeringen försämrar dessutom ROT och RUT och höjer bensinskatten. Totalt sett finns skattehöjningar på jobb och företagande om 32 miljarder som dämpar tillväxten av jobb.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknadsminister Ylva Johansson:

 

Vilka konkreta åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att sänka trösklarna in på den svenska arbetsmarknaden?

Vilka konkreta åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att Arbetsförmedlingen ska bli mer effektiv?

Hur mycket räknar ministern och regeringen med att jobbtillväxten kommer att dämpas till följd av regeringens skattehöjningar?