Interpellation 2015/16:226 Arbetets påverkan på pensionen

av Anette Åkesson (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Den demografiska utmaningen för Sverige är klargjord sedan länge, och de flesta, även de mest högröstade, kritikerna av höjd pensionsålder har ändrat ståndpunkt. Att så många som möjligt har ett jobb är en förutsättning för finansieringen av våra välfärdssystem. Att alla människor som kan jobba gör det är något som hela Sverige gynnas av.

Vi menar att för detta krävs att det måste löna sig att arbeta jämfört med att inte göra det och att vi från politiskt håll bör understödja att jobben blir fler och kommer fler till del. Nuvarande regering lägger inga förslag i den riktningen. I stället sker ideologiska förändringar av skattesystemet som gör att utbildning och flit lönar sig sämre, och skillnaderna mellan att arbeta och att inte göra det minskar.

Nyligen presenterade Folksam en rapport som visar att bonusen för ett helt arbetsliv efter pension är ynka 400 kronor i månaden. I rapportens räkneexempel blir skillnaden i inkomst mellan å ena sidan en pensionär som jobbat hela sitt arbetsliv i offentlig sektor och får inkomstpension och tjänstepension och å andra sidan en pensionär som inte jobbat alls och får garantipension samt bostadstillägg i snitt 400 kronor. Bonusen för ett helt arbetsliv är alltså 400 kronor.

 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson om hon tycker att det är rimligt att ett arbetsliv lönar sig så dåligt efter att man går i pension.