Interpellation 2015/16:224 Mindre byråkrati genom förändringar i ÅRL

av Carl-Oskar Bohlin (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Nyligen beslöt en enig riksdag vid behandling av betänkande 2015/16:CU6 att bifalla motion 2015/16:3253 med innebörden att riksdagen ska införa samma företagskategorisering i ÅRL som föreslås i SOU 2014:22. Syftet med införandet ska vara att bättre efterleva riktlinjerna för vilka företag som i olika sammanhang åläggs redovisningsskyldighet avseende vissa uppgifter, i enlighet med EU:s redovisningsdirektiv. Detta var en tydlig markering bland annat mot att regeringen i proposition 2015/16:3 underlät att införa den storlekskategorisering som föreslogs i SOU 2014:22. Storlekskategoriseringen kommer även att ha bäring på framtida lagstiftningsarbete, närmare bestämt det som rör redovisning av icke-finansiell information.

Mot bakgrund av detta vill jag ställa följande frågor till justitie- och migrationsministern:

 

Hur avser ministern och regeringen att hantera tillkännagivandet från riksdagen när man nu arbetar fram ny lagstiftning rörande bland annat krav på hållbarhetsrapportering?

När räknar ministern och regeringen med att den storlekskategorisering som föreslås i SOU 2014:22 kan införas?

Nuvarande regering har meddelat att alla propositioner ska analyseras utifrån sina sysselsättningseffekter. Menar justitie- och migrationsministern att en mer utsträckt tillämpning av EU:s redovisningsdirektiv än vad direktivet kräver leder till att fler jobb skapas?