Interpellation 2015/16:22 Förbättrad lärarutbildning

av Maria Stockhaus (M)

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

Alliansen införde en ny lärarutbildning – en nödvändighet med tanke på den massiva kritik som den tidigare utbildningen fått.

En viktig del i att göra läraryrket attraktivt och att locka de bästa studenterna till lärarutbildningen är att den uppfattas som en kvalificerad utbildning med hög kvalitet.

Det har skett förbättringar i och med införandet av den nya lärarutbildningen, men det finns också kritik kvar. Enligt många lärarstudenter jag pratat med anses tempot vara för lågt, och de är inte förberedda för den verklighet som möter dem i klassrummet.

I de flesta klassrum i Sverige i dag finns det elever med särskilda behov. Skolor och kommuner brottas med att hitta bra lösningar och arbetssätt för dessa elever. Det går att göra mycket om läraren bara vet vad som är ett lämpligt sätt att organisera undervisningen på för att möta dessa elever. Ett lämpligt steg vore att säkerställa att alla lärare har läst specialpedagogik, det vill säga göra detta obligatoriskt i lärarutbildningen.

En annan grupp elever som i dagsläget generellt har sämre resultat och som nu också blir större är nyanlända och elever som har ett annat modersmål. Det går att stärka deras språkutveckling i alla ämnen i skolan om läraren har kompetens i andraspråksinlärning. I dagsläget erbjuder Skolverket utbildning i språkutvecklande arbetssätt, vilket i princip är just andraspråksinlärning. Detta är en utbildning som efterfrågas och som många lärare är nöjda med och som ger bättre resultat för eleverna.

Vi moderater föreslår att det sker en justering i lärarutbildningen som innebär att både specialpedagogik och andraspråksinlärning blir obligatoriska på utbildningen, något som också de båda lärarfackens studerandeföreningar skriver under på. Det skulle göra att lärarna är bättre förberedda på den verklighet de möter, och eleverna skulle få bättre möjligheter att nå goda resultat.

Mot bakgrund av detta frågar jag statsrådet:

 

– Varför vill inte statsrådet och regeringen göra andraspråksinlärning obligatoriskt på lärarutbildningen?

– Är statsrådet och regeringen beredda att göra specialpedagogik obligatoriskt på lärarutbildningen?