Interpellation 2015/16:21 Teach for Sweden

av Maria Stockhaus (M)

till Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

 

Vi blir alla nästan dagligen uppmärksammade på lärarbristen som hotar svenska skolor. I vissa ämnen är den redan en realitet. Lärarutbildningen har inte heller någon större attraktionskraft på de studenter som lämnat gymnasieskolan med bra betyg.

Vi moderater är överens med regeringen när den pratar om att det behövs flera vägar in i läraryrket. Det är viktigt att också gå från ord till handling.

2011 startade Teach for Sweden (TFS) upp i Sverige. Teach for är en organisation och ett upplägg för lärarförsörjning som startade i USA 1990. Grundtanken är att göra skillnad för elever i utsatta områden i skolor med låga resultat. Upplägget är att rekrytera toppkandidater med akademisk examen och låta dem arbeta som lärare i utsatta områden. Studenterna genomgår en intensivkurs på sommaren och jobbar sedan 80 procent i skolan och studerar pedagogik och ledarskap de övriga 20 procenten. Modellen är spridd i 35 länder i dagsläget. 

Utbildningsutskottet besökte nyligen England. Där startade Teach First, som organisationen heter, 2001. Vi besökte skolor där 60 procent av lärarna antingen var i programmet eller hade gått igenom och stannat. Vittnesmålen från samtliga instanser vi träffade i England var positiva. De Teach First-lärare vi träffade var tydliga med att de aldrig hade valt att gå en traditionell lärarutbildning; tyvärr har lärarutbildningen i England dåligt rykte, precis som i Sverige. Generellt stannar ca 50 procent av dem som lämnar programmet i skolans värld som lärare, skolledare, förvaltningschefer eller liknande. I Sverige har än så länge en kull med elva studenter genomgått hela programmet, och samtliga undervisar fortfarande.

I England var det också tydligt att de som lämnat skolans värld och tagit ett arbete i andra sektorer pratade väl om skolan, och Teach First anses vara en starkt bidragande orsak till att statusen för läraryrket höjts i England.

I Sverige startade organisationen 2011, och den första kullen TFS-studenter började sommaren 2013. De samarbetar i Sverige med Högskolan i Karlstad och Högskolan i Halmstad, som står för de akademiska delarna av programmet. Alliansregeringen har varit med och finansierat programmet från början, och det är ett praktiskt exempel på en ny väg in i läraryrket. TFS har fått en bra start i Sverige, och till uttagningen i år var det 271 sökande på 33 platser. I dag arbetar 56 kandidater på 47 olika skolor. Till ansökningsomgången för 2016 har redan 160 kandidater anmält intresse.

TFS stora utmaning handlar om den långsiktiga finansieringen. I stället för att fokusera på att utveckla programmet och rekrytera lämpliga kandidater går mycket av deras tid åt till att jaga pengar. I dagsläget kommer 70 procent av finansieringen från Utbildningsdepartementet och 30 procent från sponsorer. Programmet har utvärderats av extern part med goda resultat, och de goda erfarenheterna från resten av världen talar sitt tydliga språk. Detta är ett sätt att locka de skickligaste studenterna till klassrummen och dessutom till de klassrum där eleverna har tuffast utmaningar.

För att kunna fokusera på utveckling skulle TFS behöva en långsiktig finansiering. Det handlar om 12 miljoner 2016, 16 miljoner 2017 och 18 miljoner 2018. Därefter är det rimligt att göra en större utvärdering och se effekterna av programmet i Sverige. 

Min fråga till utbildningsministern är:

 

Regeringen pratar om fler vägar in i läraryrket. Är ministern och regeringen beredda att gå från ord till handling och säkerställa Teach for Swedens finansiering för åtminstone tre år framåt?