Interpellation 2015/16:205 Regeringens försämring av supermiljöbilspremien

av Johan Hultberg (M)

till Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)

 

Omkring en tredjedel av Sveriges inhemska utsläpp av växthusgaser kommer från transportsektorn. Att påskynda omställningen av den svenska fordonsflottan och minska utsläppen från transportsektorn är därför några av de viktigaste nationella klimatpolitiska prioriteringarna. Under Alliansens tid tog också omställningen av fordonsflottan fart, och år 2013 understeg utsläppen från vägtransporterna för första gången 1990 års nivå. Vägen till en fossiloberoende fordonsflotta är dock fortsatt mycket lång.

I syfte att stimulera en ökad försäljning och användning av nya bilar med mycket låg klimatpåverkan införde alliansregeringen supermiljöbilspremien. Sedan den 1 januari 2012 kan den som köper en ny bil som släpper ut maximalt 50 gram koldioxid per kilometer därmed få en premie på 40 000 kronor. Premien är tänkt att delvis kompensera för den merkostnad som det i dag innebär att köpa en bil med så låga utsläpp. I praktiken är det laddhybrider samt rena elbilar som i dag har så låga utsläpp som maximalt 50 gram per kilometer.

Försäljningen av supermiljöbilar har de senaste åren tagit fart. Antalet nyregistrerade supermiljöbilar ökade från 1 546 stycken 2012 till 4 657 i fjol. Från januari till augusti i år nyregistrerades 4 479 stycken vilket indikerar att omkring 6 700 supermiljöbilar totalt kommer att nyregistreras i år. Denna positiva utveckling äventyras med regeringens politik.

I budgetpropositionen föreslår regeringen en kraftig försvagning av supermiljöbilspremien. Regeringen föreslår att premien för laddhybrider halveras nästa år, från 40 000 kronor per bil till 20 000 kronor. Regeringens förslag riskerar att bromsa försäljningen av supermiljöbilar och därmed sänka tempot i omställningen av fordonsflottan samtidigt som man skapar ryckighet på marknaden då man plötsligt ändrar villkoren för premien.

Med anledning av ovanstående har jag följande frågor till klimat- och miljöminister Åsa Romson:

  1. Är det ministerns önskan att det säljs färre laddhybrider eller varför vill hon göra det 20 000 kronor dyrare att köpa en laddhybrid?
  2. Supermiljöbilspremien planeras att ersättas av ett så kallat bonus–malus-system från år 2017 vilket det råder stor politiskt enighet om. Hur ser ministern på att dagens stödsystem kraftigt förändras och att miljöbilsmarknaden får ändrade villkor när ett helt nytt system ska införas om bara ett år?