Interpellation 2015/16:2 Dubbelbeskattning vid pensionssparande

av Mats Persson (FP)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Sedan den 1 januari 2015 är möjligheten att göra avdrag för sparande i pensionsförsäkring begränsad, och från och med 2016 kommer avdragsmöjligheten att tas bort helt. Förändringen är en naturlig följd av att alliansregeringen införde det så kallade investeringssparkontot (ISK-konto), som ger fördelaktiga skatteregler för sparande.

Alla människor har ett eget ansvar att ha kunskap om nya regler. Men mycket tyder på att många människor inte har reagerat på de förändrade reglerna och fortsätter att spara i pensionsförsäkring, trots att detta inte längre ger samma skattemässiga fördel. Skatteverket skriver i sitt remissyttrande på förslaget att ”förslaget om att slopa avdragsrätten för privat pensionssparande kan leda till dubbelbeskattning om pensionspararen inte i tid upphör med sitt sparande”.

Flera instanser, Bankföreningen, Svensk Försäkring och Skatteverket, pekar på vikten av att det vidtas åtgärder för att människor ska undvika dubbelbeskattning. För att underlätta för människor att kunna göra rätt för sig föreslår Skatteverket att det ska införas övergångsregler.

”Skatteverket anser därför att det bör införas en tillfällig bestämmelse som under en övergångsperiod till och med utgången av år 2016 möjliggör en återbetalning av under åren 2015-2016 inbetalada premier till en privat pensionsförsäkring eller gjorda inbetalningar till ett pensionssparkonto utan dispens från Skatteverket. Denna möjlighet ska endast gälla sådana premier respektive inbetalningar för vilka avdragsrätten är begränsad under kalenderåret 2015 och saknas helt från och med den 1 januari 2016. Avseende kalenderåret 2015 bör dock bara den del som överstiger avdragsramen enligt 59 kap. 5 § första stycket IL få bli föremål för en återbetalning.”

Utgångspunkten för oss politiker bör vara att vi ska underlätta för människor att göra rätt för sig, inte ha som mål att ta ut största möjliga skatt. Skatteverkets förslag om en tillfällig bestämmelse innebär att många människor som i dag riskerar att dubbelbeskattas skulle kunna undvika detta.

Min fråga till finansminister Magdalena Andersson är:

 

Avser finansministern att vidta åtgärder för att människor ska undvika dubbelbeskattning genom att införa en tillfällig bestämmelse så som Skatteverket föreslår?