Interpellation 2015/16:192 Grönare sjöfart

av Emma Wallrup (V)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Sjöfarten är tillsammans med järnvägen ett energieffektivt transportslag för våra godstransporter. Den transporterar majoriteten av allt gods som importeras och exporteras i Sverige. Därtill har den stor betydelse för godsflödet inom landet där sjöfartsnäringen står för nästan 40 procent av transporterna. För att uppnå ett ekologiskt hållbart transportsystem krävs enligt Vänsterpartiet att sjöfartens utsläpp renas, samt en konsekvent genomförd satsning för att öka andelen godstransporter med sjöfart och järnväg. Med hållbara drivmedel inom färjetrafik och kryssningsverksamhet skapas även förutsättningar för klimatsmart resande som stimulerar såväl turism som näringsliv.

Ett omfattande utredningsarbete har tidigare genomförts i syfte att stärka sjöfartens konkurrenskraft. Regeringen antog i år En svensk maritim strategi – för människor, jobb och miljö. Strategin är ett inriktningsdokument med följande vision för fortsatt arbete: konkurrenskraftiga, innovativa och hållbara maritima näringar som kan bidra till ökad sysselsättning, minskad miljöbelastning och en attraktiv livsmiljö. Vi delar visionen i strategin och förväntar oss nu åtgärder för hur visionen ska nås.

Jag hade förmånen att för några veckor sedan tillsammans med Sjöfartsforum arrangera ett intressant seminarium i riksdagen om Norges gröna kustfartprogram. I vårt grannland utvecklar näring och offentlig sektor genom ett långsiktigt program nya lösningar för en hållbar sjöfart. Målet är världens mest miljövänliga sjöinfrastruktur inom 15–20 år och en av världens mest miljövänliga och effektiva kustsjöfartsnäringar. Programmet har utvecklats med anledning av Norges maritima strategi och omfattar såväl näring som departement och myndigheter. Pilotprojekt pågår som omfattar både batteri- och gasdrift inom sjöfarten. För att Sverige ska utveckla en grönare sjöfart finns starka skäl att lära av Norges målmedvetna inriktning.

Med anledning av det ovan nämnda vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

  1. Avser statsrådet att ta initiativ för att erfarenheter från Norges medvetna satsning på en grönare sjöfart även kommer att återspegla sig i åtgärder för förverkligande av visionen i den svenska maritima strategin?
  2. Avser statsrådet att verka för att en nationell målsättning antas för att minska svensk sjöfarts klimatpåverkan?