Interpellation 2015/16:191 Utredning om finansieringen av public service

av Bengt Eliasson (FP)

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

Vill du ha en snigel på ögat? Denna slogan kommer från Radiotjänsts uppmärksammade kampanj från 1994 med syfte att öka betalningsgraden av radio och tv-licensen. Även om kampanjen i sig var minnesvärd kvarstår grundproblemet, att finna en varaktig, solidarisk finansieringsmodell som garanterar oberoende och opartiskhet för public service samtidigt som den främjar dess granskande och främjande roll i det demokratiska samtalet.

Riksdagen har i ett tillkännagivande den 8 april 2015 uppmanat regeringen att tillsätta en utredning av radio- och tv-avgiften i god tid inför nästa sändningstillstånd år 2020. Regeringens utredning ska ta fram en solidariskt finansierad, långsiktig modell som garanterar det fortsatta oberoendet för public service. Den bör enligt beslutet vara parlamentariskt sammansatt av ledamöter från alla riksdagspartierna.

Public service är en viktig byggsten i ett demokratiskt och öppet samhälle. Public service-medierna fyller en viktig funktion för det gemensamma samtalet i samhälleliga och kulturella frågor. Det finns också en inte obefogad oro att ett system där avgiften tas in via skattsedeln på sikt skulle kunna hota oberoendet för public service. För oss liberaler är oberoendet centralt. Det är av yttersta vikt att det verkligen är en avgift och inte en skatt. Nivån på avgiften ska gälla för en längre period och inte påverkas av skattebeslut i riksdagen. Public service ska fortsatt ha ett brett uppdrag och sträva efter kvalitet och relevans.

Utvecklingen har gått snabbt framåt. I dag kan man se på tv genom bland annat mobiltelefon, läsplatta och dator. För inte så länge sedan befann vi oss i ett oklart rättsläge om vilka mottagare som egentligen var licenspliktiga. Det är inte orimligt att tro att vi snart hamnar där igen mot bakgrund av den snabba teknikutvecklingen.

I riksdagens tillkännagivande framgår med all önskvärd tydlighet vikten av att finansieringen av public service ska vara teknikoberoende och ge public service-medierna ett skydd från kortsiktiga politiska beslut. I den public service-proposition som presenterades den 19 juni 2013 föreslås att en utredning om en eventuell ny avgiftsmodell ska göras under tillståndsperioden 2014–2020. Utredningen ska pröva, analysera och ta fram ett nytt förslag för finansiering av radio och tv i allmänhetens tjänst. Det är i linje med det uppdrag som riksdagen beslutat om. Folkpartiet anser och riksdagsbeslutet innebär att denna utredning bör tillsättas skyndsamt.

Därför vill jag fråga kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke följande:

 

Vilket arbete sker i departementet för att genomföra riksdagens beslut?

Kommer ministern att uppfylla riksdagens önskemål om en bred parlamentarisk utredning om formerna för en ny finansieringsform?

Vilken tidsplan har departementet för arbetet?