Interpellation 2015/16:186 Ett nationellt skogsmuseum

av Edward Riedl (M)

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

Sverige är ett land där skogsindustrin historiskt såväl som i dag spelar en viktig roll. Skogen berikar oss med en av våra viktigare basvaror – trä. Skogsindustrin utgör en viktig ekonomisk motor för stora delar av vårt land, i synnerhet i områden belägna utanför våra större städer. Näringen bidrar med arbetstillfällen och stärker Sverige som exportland. Skogsindustrin spelar alltjämt en stor och viktig roll i den svenska ekonomin som helhet. Sammantaget är vårt land världens tredje största exportör av papper, massa och sågade trävaror.

Sverige är i dag tillsammans med Island det enda nordiska land som saknar ett nationellt skogsmuseum, detta trots att Sverige har nästan 50 gånger så mycket produktiv skogsmark som till exempel Danmark. Gemensamt för de skogsmuseum som etablerats i Norge, Danmark och Finland är att de erhåller ett ekonomiskt stöd från staten för att kunna bedriva sin verksamhet.

Skogsmuseet i Lycksele har goda förutsättningar att kunna fungera som basen för ett framtida nationellt skogsmuseum. Skogsmuseet i Lycksele är ett regionalt museum men har i praktiken axlat rollen som ett rikstäckande museum, dock utan att erhålla något statligt ekonomiskt stöd. Museet innehar redan i dag ett brett nätverk inom skogsnäringen vilket gör det väl anpassat till att ansvara, utforma och driva ett nationellt skogsmuseum.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke:

 

Jag undrar om ministern tänker ta några initiativ i linje med min motion gällande att utreda förutsättningarna för att Sverige ska få ett nationellt skogsmuseum i Lycksele.