Interpellation 2015/16:174 Ytterligare skattehöjningar på grund av flyktingmottagandet

av Fredrik Schulte (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

I sin vår- och budgetproposition har regeringen lagt fram förslag på skattehöjningar om 154 miljarder fram till år 2019. På samma sätt har man föreslagit att öka statens utgifter med 195 miljarder. När nu asylmottagandet ökar dramatiskt kommer kostnaderna för mottagandet också att dra iväg. Enligt Migrationsverkets senaste prognos är kostnadsökningen enligt deras huvudscenario 30 miljarder för 2015 och 2016. Totalt för budgetperioden fram till 2019 handlar det om nästan 143 miljarder. Det skulle innebära att svenska skattebetalare kommer att se kostnadsökningar för det offentliga på nästan 340 miljarder fram till 2019.

Delar av detta kommer att finansieras genom att kraftigt minska biståndet. Vidare har finansministern aviserat att besparingar på andra områden kan bli aktuella, liksom att öka statens upplåning. Med tanke på de kraftiga kostnadsökningarna förefaller det alltmer sannolikt att Magdalena Andersson och socialdemokratin sin vana trogen kommer att föreslå ytterligare skattehöjningar, inte minst mot bakgrund av att regeringen antagligen inte vill möta väljarna med att helt ha åsidosatt offentliga finanser eller att ha genomfört dramatiska neddragningar av offentlig sektor.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansministern:

 

Bedömer finansministern att ytterligare skattehöjningar kommer att krävas i det fall asylmottagandet fortsätter att öka i linje med huvudscenariot i Migrationsverkets senaste prognos?