Interpellation 2015/16:167 Flygskatt i stället för utveckling av biobränsle

av Penilla Gunther (KD)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

De regionala flygplatserna fyller med sina flyglinjer inom Sverige och även ett utökat utbud med resor utomlands en viktig funktion för både näringslivet och för privatpersoners möjligheter att resa.

När man nu redan upplever stora svårigheter att få finansieringen för flygplatserna att fungera kommer regeringen med nästa dråpslag, nämligen att en flygskatt ska utredas. Detta bland annat med anledning av följande motivering: ”Genom en skatt på flygresor kan flyget i högre utsträckning bära sina egna klimatkostnader. Skatten bör uppmuntra konsumenter att välja mer miljövänliga alternativ, vilket i sin tur leder till minskade utsläpp och mindre klimatpåverkan”, som det står i direktivet. 

En utredning som kom för ett år sedan tog ett helhetsgrepp om flygtrafiken i landet. Man konstaterade att ”Trafikverkets bedömning är att många av de övriga icke statliga flygplatserna är av allmänt ekonomiskt intresse samt att de bidrar till transportsystemets konkurrenskraft, och har stor regional betydelse.” 

I dag saknas en nationell plan för flygtrafiken som en naturlig del av infrastrukturen. Flyget arbetar hårt med att få fram fler och använda miljövänliga drivmedel, och med tanke på det är det väl snarare så att många resepolicyer i såväl offentliga som privata verksamheter kan göras om, så att fler reser med flyg framöver? 

Vi vill alla att utsläppen ska minska, och därför anser jag att man angriper problemet för flyget i fel ände om en flygskatt införs i stället för att användandet av biobränsle får större stimulans att utvecklas och användas. 

Min fråga till finansminister Magdalena Andersson är som följer:

 

Hur ska en eventuell flygskatt bidra till ökad lönsamhet för regionala flygplatser och flygtrafiken inom landet?