Interpellation 2015/16:160 Översyn av Arbetsförmedlingen

av Jenny Petersson (M)

till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

 

I två tillkännagivanden har riksdagen påpekat för vänsterregeringen att den bör återuppta den översyn av Arbetsförmedlingen som alliansregeringen initierade. Det finns starka skäl för att göra den första större översynen på 20 år. Förtroendet för Arbetsförmedlingen är lågt och det finns stora utmaningar.

För ett halvår sedan, i Almedalen, aviserade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson att direktiv för en utredning skulle komma under hösten. Det var ett välkommet besked. Men inget har hänt. Det är illa nog att regeringen aviserar propositioner som sedan aldrig kommer. Man får dessutom intrycket att regeringens intresse för jobben är svalt när arbetsmarknadsministern dessutom skyltar med en utredning av Arbetsförmedlingen, som flera månader senare fortfarande lyser med sin frånvaro. Om vänsterregeringen inte är intresserad av att starta en egen utredning, borde man verkligen återuppta alliansregeringens utredning. För en utredning av Arbetsförmedlingen behövs.

Mot anledning av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknadsminister Ylva Johansson: 

  1. Varför uteblir ytterligare ett tidigare aviserad ärende från arbetsmarknadsministerns departement?
  2. Varför återupptas inte översynen av Arbetsförmedlingen trots tillkännagivanden från riksdagen och ministerns uttalanden om att så ska ske?