Interpellation 2015/16:159 Utarmning av det regionala flyget i Sverige

av Penilla Gunther (KD)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

De regionala flygplatserna med sina flyglinjer inom Sverige, och även ett utökat utbud med resor utomlands, fyller en viktig funktion för både näringsliv som för privatpersoners möjligheter att resa.

Driftsbidraget till de regionala, icke-statliga flygplatserna, fördelas av Trafikverket – eller rättare sagt skulle ha fördelats. Av någon anledning har Trafikverket stoppat utbetalningen av driftsbidraget. Två av flygplatserna har fått utbetalt men ska betala tillbaka. Detta skapar en ohållbar situation för flygplatsbolagen som i sin tur får gå till sina respektive kommuner för att få tillfälliga medel så att trafiken kan upprätthållas.

När man nu redan lokalt och regionalt upplever stora svårigheter att få finansieringen att fungera kommer regeringen med nästa dråpslag att en flygskatt ska utredas. Detta med anledning bland annat av att: Genom en skatt på flygresor kan flyget i högre utsträckning bära sina egna klimatkostnader. Skatten bör uppmuntra konsumenter att välja mer miljövänliga alternativ, vilket i sin tur leder till minskade utsläpp och mindre klimatpåverkan”, som det står i direktiven. Man kan fråga sig hur en eventuell flygskatt skulle kunna bidra till ökad lönsamhet för regionala flygplatser och deras trafik inom landet?

En utredning som kom för ett år sedan tog ett helhetsgrepp om flygtrafiken i landet, där man konstaterade att Trafikverkets bedömning är att många av de övriga icke-statliga flygplatserna är av allmänt ekonomiskt intresse samt att de bidrar till transportsystemets konkurrenskraft och har stor regional betydelse. För att Sverige mot bakgrund av riktlinjerna ska säkra flygplatserna i transportsystem krävs att samtliga flygplatser med linjetrafik prövas i enlighet med vad som sagts rörande tjänster av allmänt ekonomiskt intresse. Detta görs förslagsvis genom någon form av nationell koordinering.

I dag saknas en nationell plan för flygtrafiken som en naturlig del av infrastrukturen. Flyget arbetar hårt med att få fram fler miljövänliga drivmedel. Är det så att många resepolicyer i såväl offentliga som privata verksamheter kan göras om så att fler reser med flyg?

Min fråga till statsrådet Anna Johansson är:

 

På vems uppdrag har Trafikverket agerat för att inte betala ut driftsbidraget? Eller kräva tillbaka det av dem som fått det? Och av vilken orsak?