Interpellation 2015/16:153 Integrationsministerposten

av Sotiris Delis (M)

till Statsminister Stefan Löfven (S)

 

I en orolig omvärld söker sig många människor till Sverige. Krig och konflikter i bland annat Syrien och Irak tillsammans med andra kriser i världen har lett till att historiskt många människor söker sig till Sverige för skydd mot krig och förtryck.

Sverige ger nya möjligheter till människor som flytt för sina liv och stora möjligheter till deras barn. Med dessa möjligheter följer ett tydligt och självklart ansvar för alla och envar när det gäller att bidra till den egna försörjningen. Alla som vill och kan jobba ska också ha ett arbete att gå till. Vi från politikens sida har ett tydligt ansvar för att skapa förutsättningar för jobb att växa fram. Samtidigt ska vi vara tydliga med att var och en också har ett ansvar för att göra sig själv anställbar och att efter förmåga bidra till att komma i arbete.

1996 inrättade regeringen Persson integrationsministerposten, i vilken statsrådet ansvarade för frågor rörande integrationspolitik. I ansvarsområdet ingick bland annat frågor rörande nyanlända invandrares etablering i Sverige, svenskt medborgarskap och diskriminering på grund av etnisk tillhörighet eller religion.

I regeringsförklaringen 2014 gjorde statsminister Stefan Löfven gällande: ”Fler utlandsfödda svenskar ska komma snabbt in i arbete. Alla steg i mottagandet ska syfta till att hitta jobb. Ett nationellt och permanent finansierat system för validering införs. Fler ska få hjälp om de blivit diskriminerade. Idén att bedriva en integrationspolitik som är skild från jobb-, utbildnings- och välfärdspolitik är föråldrad. Integrationsministern avskaffas. Vägen in i Sverige – och rätten till jobb och välfärd – är en angelägenhet för alla.”

 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsminister Stefan Löfven hur han nu ser på regeringens behov av en integrationsminister.