Interpellation 2015/16:152 Full fart för självkörande bilar

av Mathias Sundin (FP)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Bilar blir i snabb takt alltmer självkörande, och Sverige ligger i framkant av utvecklingen. Självkörande bilar kommer att förändra samhället på många sätt. Sannolikt kommer de att hamna i betydligt färre trafikolyckor och därmed rädda många människoliv. Världen över dör varje år 1 miljon människor i trafiken. Miljontals fler skadas.

Självkörande bilar kommer också att köra mer effektivt och minska utsläpp. Bilköerna kommer att bli färre, eftersom de ofta uppstår av människors ojämna körstil. En av de största förändringarna spås bli i städerna, där ytor som i dag tas upp av parkeringsplatser kan frigöras. Bilarna kan åka och parkera sig själva en bit ifrån där du är och behöver inte stå på gatan utanför. Kanske kommer de också att förändra sättet som vi äger bil på, med exempelvis prenumerationstjänster i stället för att varje person eller familj har en eller ett par egna bilar.

Ett flertal myndigheter har tillsammans med Göteborgs kommun, Chalmers och Volvo gått samman i Drive Me-projektet för att utveckla konceptet självkörande bilar. Målet är att ha 100 självkörande bilar ute hos vanliga kunder år 2017. På många sätt är detta en mycket positiv utveckling för samhället och också en möjlighet för Sverige som nation. Men lagar och regler kommer att behöva ändras för att göra det möjligt för dessa bilar att utvecklas och köras i trafiken.

Enligt en rapport från Transportsstyrelsen (2014) är Sveriges lagstiftning och regelverk ganska tillåtande, men en del ändringar behöver göras på kort och framför allt på lång sikt. Något som behöver åtgärdas på kort sikt är ansvaret vid olyckor. I dag kan en person bli åtalad vid en olycka om denne misstänks ha gjort något fel. Om en självkörande bil krockar ska rimligen inte en person som sitter i bilen bli åtalad, men så skulle fallet kunna bli utifrån nuvarande lagstiftning och praxis. 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

 

Kommer statsrådet att initiera en förändring av lagstiftning och regelverk för att möta utvecklingen med självkörande bilar?