Interpellation 2015/16:151 Strategi för datacenter

av Mathias Sundin (FP)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

När Facebook beslutade sig för att lägga sin första serverhall, datacenter, utanför USA i Luleå blev det en världsnyhet och naturligtvis även en stor nyhet i Sverige. Sedan dess har Facebook beslutat sig för att expandera, och utbyggnaden pågår i detta nu.

Det är långt mer än kylningseffekterna av det kalla vädret som var viktiga faktorer i Facebooks beslut. Tillgången till koldioxidfri el, ett stabilt elnät, låga energipriser och samarbete med de lokala myndigheterna var avgörande för beslutet.

Flera stora datacenter, så kallade megadatacenter, har etablerat sig i området, som KNC Miner och Hydro 66 i Boden. Kommunerna och regionen jobbar tillsammans i The Node Pole för att locka till sig fler datacenter.

Men konkurrensen har hårdnat betänkligt den senaste tiden. Flera länder har insett hur mycket jobb och tillväxt dessa datacenter står för, och man jobbar hårt för att erbjuda bäst förhållanden. Ca 700 megadatacenter beräknas byggas fram till 2020, varav 200 i Europa. Håller sig Sverige i framkant kan så många som 30–40 av dessa (och därtill ett antal mindre datacenter) hamna i Sverige.

Facebook och Node Pole vittnar om att Sverige legat i framkant men att andra länder börjar komma i fatt. Sverige behöver vässa sig och bland annat ha en nationell strategi för detta arbete, som kompletterar det arbete som sker på lokalplanet.

En annan viktig faktor för att behålla konkurrenskraft är sänkning av energiskatten till samma nivå som för basindustrin. I dag ligger Sverige klart över i beskattning jämfört med övriga Norden.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga närings- och innovationsministern:

 

Tänker ministern och regeringen ta initiativ till en svensk strategi för datacenter?