Interpellation 2015/16:139 Finansministerns bristande kontroll över offentliga finanser

av Fredrik Schulte (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Sverige befinner sig i ett utsatt läge med kraftigt tilltagande migrationsströmmar som verkligen sätter samhällsapparaten på prov. Detta anstränger såväl välfärden som de offentliga finanserna. Bara Migrationsverket begär ytterligare 30 miljarder för 2016 för att klara sitt uppdrag. Också kommunerna kommer att behöva stora resurstillskott för att klara sina välfärdsåtaganden med anledning av den nyuppkomna situationen.

I detta svåra läge har finansministern i en intervju med Svenska Dagbladet meddelat att krona-för-krona-principen nu inte längre gäller för finansiering av satsningar och reformer. Hon förefaller också ha skjutit på tidpunkten för vilken offentliga finanser är i balans. Att nya förutsättningarna ändrar spelplanen är självklart. Moderaterna motsätter sig inte regeringens initiativ att ge kommunerna resurstillskott. Det finns dock tydliga signaler om att finansministern och regeringen utnyttjar den rådande situationen för att släppa tyglarna och undgå ansvarstagande för offentliga finanser. Redan före flyktingkrisen gjorde finansministern till exempel en helomvändning i frågan om överskottsmålets varande eller icke varande.

Menar regeringen allvar med att värna offentliga finanser i balans bör frågan om att skjuta upp reformer och satsningar på framtiden ligga på bordet. Så tycks inte vara fallet. Slutsatsen är att finansministern tappat kontrollen över de offentliga finanserna och inte förmår hålla tillbaka de många viljor som finns i regeringspartierna om olika satsningar.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

  1. Är finansministern öppen för att senarelägga satsningar i budgetpropositionen för 2016 i syfte att upprätthålla ordning i offentliga finanser?
  2. Kommer finansministern framgent att genomföra partipolitiskt laddade reformer så som bidragshöjningar, subventioner och arbetsmarknadspolitiska åtgärder ofinansierat med anledning av hennes kommentar i medierna om att principen om krona för krona inte längre gäller?
  3. Hur mycket större underskott beräknar finansministern att staten kommer att göra för 2015 och 2016 sedan budgeten presenterades?