Interpellation 2015/16:136 Överprövning av beslut om skydds- och licensjakt

av Ulf Berg (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Nyligen presenterades en promemoria om överklaganden av beslut i jaktfrågor – Överprövning av beslut om skyddsjakt och licensjakt för vissa rovdjur. Resultatet av utredningen är en stor besvikelse för alla som drabbas negativt av de stora rovdjuren.

Utredaren har fått en kort tidsutdräkt till sitt förfogande vilket kan framstå vara del i en strävan att förekomma Högsta förvaltningsdomstolens dom i ett pågående ärende avseende överklagansmöjligheter av beslut om skydds- och licensjakt på rovdjur. Därtill verkar regeringen, genom konkreta författningsändringar, vilja påverka utgången i målet. Det är anmärkningsvärt att man väljer att på detta sätt förbigå den främsta juridiska expertis som Sverige har i dessa frågor.

Lika anmärkningsvärt är förslaget att de föreslagna reglerna ska kunna tillämpas retroaktivt. Det kan orsaka en osäkerhet hos länsstyrelserna och Naturvårdsverket inför höstens beslut om licensjakt, eftersom besluten fattas i enlighet med nu gällande regler för överklagande.

Ett välfungerande system för effektiv skyddsjakt måste vila på en stadig lagstiftning, och besluten ska kunna fattas och verkställas snabbt. En lång tid för överklaganden, så som utredaren föreslår, kommer att leda till att skyddsjakten blir ineffektiv.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht: