Interpellation 2015/16:135 Efterskottsbetalning av assistansersättning

av Bengt Eliasson (FP)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

I en skrivelse till regeringen den 8 oktober 2015, diarienr 038395-2013, anhåller Försäkringskassan om en förordningsändring så att assistansersättning med förhöjt belopp i framtiden ska utbetalas i efterskott månadsvis. I dag sker utbetalningarna i förskott för sex månader i taget. Försäkringskassan vill skriva in i förordningen för assistansersättning att förhöjt timbelopp ska redovisas varje månad.

Konstruktionen med förhöjt belopp tillkom som en lösning för personer med mycket stora behov av kvalificerad assistans när assistansersättningen schabloniserades. Det har dock varit många problem med det förhöjda beloppet. Det är bland annat svårt att fördela kostnader för ersättning för obekväm arbetstid vid storhelger, eftersom fler helger  infaller under perioden december till maj än under juni till november. Detta är väl känt hos Försäkringskassan som tidigare förespråkat en längre avräkningsperiod, inte kortare, för att lösa en del av dessa problem.

Nu föreslår Försäkringskassan i stället att avräkningen ska ske månadsvis. Det är märkligt att en myndighet, utan att regering eller riksdag efterfrågat det, föreslår ett ändrat förfarande som starkt påverkar möjligheterna att ta del av ersättningen. De föreslagna reglerna skulle innebära kraftigt försämrade möjligheter för dem som har de allra största behoven av assistans. Vissa månader överstiger bara kostnaderna för löner och obekväm arbetstid hela maxbeloppet. Då är inte administrationskostnader, utbildning eller assistansomkostnader medräknat. I dag kompenseras dessa förstås av månader med lägre kostnader, så att genomsnittet under perioden hamnar inom maxbeloppet. Men med Försäkringskassans förslag blir det inte längre tillåtet. Då blir det omöjligt att täcka de faktiska kostnaderna.

Att inte kunna periodisera kostnader omöjliggör att tillgodose stora behov hos extra utsatta assistansanvändare – de personer som det förhöjda beloppet egentligen var till för. Redovisningen av det förhöjda timbeloppet ger redan i dag fullständig insyn i vilka kostnader pengarna används till, så ökad kontroll kan heller inte vara syftet. Förslaget kassan har lämnat är verklighetsfrämmade, illa genomtänkt och inte konsekvensutrett ur ett brukarperspektiv.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér:

  1. Ser statsrådet några vinster med en sådan regelförändring?
  2. Ser statsrådet några risker med den föreslagna regelförändringen?
  3. Avser statsrådet att fullfölja förslaget?