Interpellation 2015/16:131 Det nya utanförskapet

av Niklas Wykman (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Det är för många som fastnar i bidragsberoende i Sverige. I jämförelse med andra länder sticker Sverige ut med höga skatter även för dem med lägst inkomster. Vi ser hur i synnerhet unga och utlandsfödda människor aldrig ens får sitt första jobb. Ungefär hälften av alla nyanlända i arbetsför ålder saknar gymnasiekompetens. Bland de unga som varken arbetar eller studerar har minst en tredjedel inte gått klart gymnasiet.

Vägen till jobb för dessa grupper är lång, och arbetslösheten är tre gånger så hög för dem utan gymnasiekompetens jämfört med andra. För den som har kort utbildning, har hoppat av gymnasiet eller aldrig ens fick chansen att gå i skola ordentligt är hindren för att komma in på arbetsmarknaden alltför höga.

Vi har under våren tagit flera viktiga steg för att möjliggöra för fler människor att komma ut ur utanförskap och in i arbete. Vi vill att rätten att läsa in grundläggande och särskild behörighet till högskolestudier på den kommunala vuxenutbildningen utökas till att bli en generell rättighet för alla som är behöriga till sådan utbildning. Vi vill satsa på yrkesintroduktion för långtidsarbetslösa och nyanlända. Vi vill utöka statens ansvar för nyanländas etablering på arbetsmarknaden från dagens två år till tre år. Vi vill öka tillgången till yrkessvenska – både redan under asyltiden och för nyanlända i svenska för invandrare (sfi). Tillsammans med Alliansen har vi presenterat ett paket med bättre villkor för fler och växande företag.

Regeringen har i sin budgetproposition i stället riktat stora skattehöjningar mot svenska löntagare. Åtta av tio hushåll får en minskad disponibel inkomst genom regeringens förslag, Det blir mindre lönsamt att arbeta, och det blir svårare för vanliga människor att leva på sin lön.

 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson vad ministern och regeringen vill göra för att bryta det nya utanförskapet och öka drivkrafterna för fler människor att komma i arbete.