Interpellation 2015/16:130 Statens kostnadstäckning av kommunal vård och omsorg

av Niklas Wykman (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Det finns en bred konsensus i riksdagens kammare om att äldreomsorgen är en kärnuppgift för vår skattefinansierade välfärd. Trots det väljer regeringen att gå fram med en kostnadsökning för äldre personer som är beroende av kommunal vård och omsorg genom att sänka statens kostnadstäckning av kommunernas kostnader och ge kommunerna möjlighet att ta ut högre avgifter för hemtjänst i ordinärt och särskilt boende, dagverksamhet samt kommunal hälso- och sjukvård.

Under 2013 var det 302 000 personer över 65 år som bodde i särskilt boende eller fick hjälp från hemtjänsten i bostaden. En övervägande del av dem, 65 procent, var kvinnor. Enligt regeringens egna beräkningar är det 78 000 hemtjänsttagare, de med störst hjälpbehov, som drabbas. Totalt berörs drygt en fjärdedel av alla som har behov av vård och omsorg från sin hemkommun av det höjda avgiftstaket.

Vi ser att regeringens förslag att höja taket för maxtaxan slår hårdast mot dem som behöver mest hjälp, de allra äldsta och de som har lägst inkomster. Därför säger vi nej till den höjning av maxtaxan som regeringen föreslår. För detta avsätter vi i vår budgetmotion 74 miljoner kronor för 2016 och 148 miljoner per år därefter för att behålla taxan för hemtjänst på 2015 års nivå.

 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson hur hon ser på den kostnadsökning för Sveriges äldre som föreslås i regeringens budgetproposition. Tycker inte finansministern att det är en riktig prioritering av skattemedlen att bekosta särskilda boenden och hemtjänst för dem?