Interpellation 2015/16:13 Höjda kostnader för att anställa unga

av Christian Holm Barenfeld (M)

till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

 

De företag som växer och vågar anställa är de främsta jobbskaparna. En lägre kostnad för att anställa en ung person utan arbetslivserfarenhet gör att fler arbetsgivare vågar satsa på att anställa. Från den 1 augusti i år höjde regeringen arbetsgivaravgifterna för unga i ett första steg, och under 2016 har man aviserat att man avser att helt ta bort den nedsatta arbetsgivaravgiften för unga. De ökade kostnader som höjningen av arbetsgivaravgifterna innebär motsvarar över 50 000 heltidstjänster runt om i landet, enligt riksdagens utredningstjänst. 

Regeringen har gång efter annan tillbakavisat kostnadsökningens effekt. Mina frågor till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson är därför:

 

Varför anser arbetsmarknadsministern att man bör kompensera kommunerna för den kostnadsökning som den höjda arbetsgivaravgiften medför? Varför anser arbetsmarknadsministern att företagen ska ta den kostnadschock som regeringen uppenbarligen och korrekt noterar drabbar arbetsgivare och som den vill skydda kommunerna från?