Interpellation 2015/16:123 Tydliga besked om bensinskatten

av Niklas Wykman (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

I våras aviserade regeringen en höjning av energiskatten på bensin och diesel med 44 respektive 48 öre. Nu föreslås en höjning, utöver den årliga omräkningen med hänsyn till utvecklingen av konsumentprisindex, med 48 respektive 53 öre från årsskiftet. Med moms blir då varje liter bensin 60 öre dyrare. Förslaget går stick i stäv med Socialdemokraternas vallöfte till väljarna. Den 17 augusti 2014 sa finansministern: ”Det är jättedyrt att tanka bensin som det är, vi ser inget behov av att höja bensinskatten.”

Regeringen behöver de högre skatterna för att betala för skenande kostnader i bidrags- och transfereringssystemen. Samtidigt växer utanförskapet. Att höja bensinskatten är dock alltid en belastning för dem som är beroende av bilen för att ta sig till jobbet. Utanför storstäderna är ofta bilen avgörande för att vardagen ska gå ihop. Nu finns en oro kring att nya höjningar ska fortsätta att betala för regeringens bidragsutbyggnader.

 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson om hon kan lova att regeringen, utöver indexuppräkningen, inte kommer att höja skatten på bensin ytterligare under den här mandatperioden.