Interpellation 2015/16:11 Hur hela Sverige ska leva

av Saila Quicklund (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Vi vet att besöksnäringen och skogsnäringen har goda förutsättningar att skapa en god tillväxt i stora delar av landet, med möjligheten till fler jobb och en levande landsbygd. För mitt hemlän Jämtlands län är såväl besöks- som skogsnäringen en livsnerv, som skapar jobb och ekonomiska värden för såväl länet som hela landet.

Hållbar skogsskötsel, ökad export och nya biobaserade produkter gör att skogen i högre grad kan bidra till att vi når både produktionsmål och miljömål, samtidigt som nya jobb och ökad tillväxt skapas. Satsningar på besöksnäringen skapar en efterfrågan på exempelvis upplevelsebaserade tjänster i hela landet, samtidigt som även jobben växer till i denna näring.

Dock ser vi nu en oroande utveckling där regeringens olika skatteförslag sänder en negativ signal till landsbygden och dess näringar. Höjd diesel- och bensinskatt, införande av lastbilsskatt och höjda arbetsgivaravgifter slår hårt mot jobben och konkurrenskraften ute i Sverige och mot de näringar som ofta finns i delar av landet där avstånden är långa och möjligheter till kostnadseffektiva transporter är nödvändiga. Det är en oroande utveckling som påverkar förutsättningarna för att hela Sverige kan leva.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att regeringen ska leva upp till målet att hela Sverige ska leva?