Interpellation 2015/16:108 Situationen för elever inom gymnasieskolans yrkesprogram

av Michael Svensson (M)

till Statsrådet Aida Hadzialic (S)

 

I dag är det närmare var tredje elev inom yrkesprogrammen på gymnasiet som antingen hoppar av sin utbildning eller inte får godkänt slutbetyg. Av de elever som 2011 påbörjade gymnasieskolans yrkesprogram var det endast 67 procent som tog examen 2014. Mellan 2009–2011 var siffran ännu sämre, 40 procent av eleverna inom yrkesprogrammen lämnade då sin utbildning utan slutbetyg.

Skolinspektionens granskning visar också att två av tre elever som har studiesvårigheter och därmed riskerar att inte få godkänt, trots detta inte får det stöd som de har rätt till. Trots nuvarande lagstiftning inom ramen för skollagen är det många skolor som inte följer eller upprättar särskilda åtgärdsprogram för att hjälpa elever med studiesvårigheter. Få skolor, visar granskningen, ser över bakgrunden till elevernas frånvaro eller erbjuder extra stöd och åtgärder. Det stöd som oftast erbjuds sker före eller efter ordinarie skoltid och bygger endast på frivillighet. Därefter slutar många skolors engagemang och ansvar för sina elever.

Bakom varje avhopp finns en personlig och oftast svår historia men det duger inte att var tredje elev inom yrkesprogrammen inte fullföljer sina studier. Konsekvenserna i ett större perspektiv innebär också högre ungdomsarbetslöshet, mer utanförskap med högre trösklar för att komma tillbaka och sämre möjlighet till kompetensförsörjning för samhället och näringslivet.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga statsrådet Aida Hadzialic:


Vilka reformer avser statsrådet att ta initiativ till för att förbättra situationen för eleverna på yrkesprogrammen inom gymnasieskolan som medför att fler elever når ett godkänt slutbetyg?