Interpellation 2015/16:106 Behovet av att stärka det psykologiska försvaret

av Hans Wallmark (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Försvarsminister Peter Hultqvist gick nyligen ut med nyheten att Sverige överväger att gå med i Natos center för strategisk kommunikation beläget i Lettlands huvudstad Riga. Detta för att stärka den svenska kompetensen när det gäller att kunna identifiera och bemöta propaganda och desinformation. Att försvarsministern nu överväger att samarbeta tätare med Nato på detta område är både välkommet och nödvändigt.

Behovet av att stärka den svenska kompetensen när det gäller det psykologiska försvaret har aktualiserats alltmer den senaste tiden i takt med att propagandakrigföringen har blivit allt viktigare. Informationskampanjer för att sprida den egna bilden av en konflikt, men även sprida desinformation om motståndaren är centrala delar i såväl Ukrainakonflikten som i Isils krigföring i Mellanöstern.

Möjligheterna att sprida propaganda och desinformation har också ökat betydligt de senaste åren i takt med teknikutvecklingen och de sociala mediernas ökade betydelse för att förmedla nyheter. Därför måste Sverige samarbeta mer med andra som Nato för att stärka det psykologiska försvaret, men även utveckla ett eget psykologiskt försvar. Där lögnen är vapen ska sanningen ses som motmedel.

Det behövs en gedigen genomlysning hur detta kan ske i Sverige. I dag är ansvaret för det psykologiska försvaret spritt på flera aktörer där Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) endast har ett samordningsansvar. Vi moderater har därför föreslagit att Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) bör få uppdraget att utreda möjligheten att återupprätta det psykologiska försvaret som egen myndighet i syfte att bättre kunna hantera påverkanskampanjer, desinformation och propaganda.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist följande:

  1. Hur ser tidtabellen ut för Sveriges deltagande i Natos center för strategisk kommunikation?
  2. Hur avser försvarsministern att gå vidare med arbetet att stärka det psykologiska försvaret i Sverige?