Interpellation 2015/16:105 Återvändande IS-terrorister

av Roger Haddad (FP)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Regeringen har aviserat ett antal åtgärder för att stävja radikalisering och terrorism. En skrivelse som riksdagen behandlar under hösten gör gällande att regeringens åtgärder i huvudsak handlar om aviseringar och utredningar. Skrivelsen lyfter dock fram vikten av att både förebygga och förhindra terrorism såväl i Sverige som utomlands.

Nyligen presenterade Säkerhetspolisen siffror för hur många som rest från Sverige för att delta i kriget i Syrien och Irak. Siffrorna visar andelen kvinnor respektive män, hur många som avlidit i strid och inte minst hur många som återvänt. Den sistnämnda kategorin är särskilt intressant för Säkerhetspolisen, som har bekräftade uppgifter på 115 personer som är tillbaka i Sverige efter att ha deltagit i terroristverksamhet. Det vore intressant att få veta vad dessa personer gör idag. Eftersom förberedelse, uppmaning och rekrytering till samt finansiering av terrorism är olagligt i Sverige och Säkerhetspolisen känner till vad dessa personer har gjort borde det finnas förutsättningar för åtal mot dem.

Mot denna bakgrund vill jag ställa följande fråga till statsrådet Anders Ygeman:

 

Föranleder den ovan nämnda rapporten från Säkerhetspolisen några generella åtgärder eller initiativ från statsrådets och regeringens sida?